Είσαι αφυδατωμένος, ενώ το γαλακτικό οξύ έχει κατακλύσει το κορμί σου. Κράμπες στα πόδια και γρήγορη κοφτή αναπνοή μαζί με ένα γενικότερα αίσθημα κατάρρευσης. Θέλεις να τελειώσεις τον αγώνα αλλά σου φαίνεται πολύ δύσκολο να ολοκληρώσεις μέχρι τον τερματισμό. Ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι και μαζί τρέχουν και οι σκέψεις στο μυαλό σου, «θα τα καταφέρω;».

Κάθε φυσική δραστηριότητα με εργώδη προσπάθεια έχει αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Το ίδιο και το σεξ που αποτελεί μια έντονη φυσική δραστηριότητα μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας. Άλλοι είναι 400ρηδες και άλλοι μαραθωνοδρόμοι. Όπως την βρίσκει κανείς.

Η φυσική άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο, αποτελεί για τη σεξουαλική μας δραστηριότητα έναν θετικό καταλύτη, τόσο στην επιθυμία όσο και την απόλαυση.

Η άσκηση και έκλυση ενδορφινών μας κάνει να νοιώθουμε πιο όμορφα ενώ ενεργοποιούν την αποδέσμευση των ορμονών του σεξ. Με ανεβασμένη την διάθεση μετά την ολοκλήρωση της άσκησης και την χαμηλή αρτηριακή πίεση λίγη ώρα μετά, σε συνδυασμό με την μείωση των ορμονών του άγχους, το σώμα μας καθίσταται πιο ικανό στα ερωτικά καλέσματα.

Πλείστες έρευνες εδώ και δεκαετίες, έχουν αναφέρει την σχέση της άσκησης και της αυξημένης συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας καθώς και της σεξουαλικής επιθυμίας. Η αύξηση της αντοχής και του μυικού τόνου, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του προάγει την αιματική ροή στα γεννητικά όργανα, αποτελούν σταθερά ευρήματα που συσχετίζουν θετικά άσκηση και σεξ.

Συγκεκριμένα για τα δύο φύλα, στις γυναίκες η έρευνα έδειξε πως έντονη άσκηση 20 λεπτών τις καθιστούσε πιο έτοιμες σε σεξουαλικά ερεθίσματα. Στους άντρες αντίστοιχα, η αύξηση της τεστοστερόνης οδηγεί σε αύξηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και συμπεριφοράς. Ακόμα και ομάδα ατόμων που συμμετείχε πειραματικά σε δραστηριότητα με περπάτημα κάποιες φορές την εβδομάδα, παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα στην σεξουαλική της συμπεριφορά από την ομάδα ατόμων που δεν ήταν ενεργή.

Μην αμελούμε πως η φυσική δραστηριότητα και άσκηση αυξάνουν την πιθανότητα για μια σουλουπωμένη εξωτερική εμφάνιση, σχετίζονται με καλύτερα επίπεδα υγείας και αυξημένα επίπεδα ενεργητικότητας. Όλα αυτά μαζί μας κάνουν να νοιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Έτσι, αυτοί που αθλούνται είναι πολύ πιθανό να έχουν μια σχετικά ικανοποιητική εικόνα για τον εαυτό τους, χωρίς να μιλάμε για παθολογικές καταστάσεις που πάντα υπάρχουν. Δηλάδη το να νοιώθεις «καλά» με την εικόνα σου σε κάνει συνηθως να νοιώθεις καλά και σεξουαλικά. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μιλάμε για χοντρούς και αδύνατους, ούτε για διάκριση των μεν και των δε. Μιλάμε για υγεία, διάθεση και ενεργητικότητα. Και σίγουρα ένα σώμα ενεργό και όχι υπέρβαρο και αθλούμενο εξασφαλίζει πιο εύκολα αυτά τα τρία, σε σχέση με ένα υπέρβαρο, αγύμναστο και νωθρό κορμί.

Για να ομονοήσουμε κλείνοντας, θα αναφέρω πως η κάμψη στην αθλητική και σεξουαλική απόδοση είναι αναπόφευκτη με την πάροδο του χρόνου. Γήρας ου γαρ…ΟΜΩΣ η ενασχόληση με την άθληση μειώνει τον ρυθμό κάμψης, κάτι που βοηθάει και την σεξουαλική ικανότητα στο πέρασμα των ετών.

Βάλτε λοιπόν τα αθλητικά σας, τα κολάν και τα split σορτς και ξεχυθείτε στους δρόμους, τα γήπεδα και τα βουνά. Η αποθεραπεία που θα ακολουθήσει θα σας αποζημιώσει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Russell, W. R., & Cox, R. H.  (2003).  Social physique anxiety, body dissatisfaction and self-esteem in college females of differing exercise frequency, perceived weight discrepancy, and race.  Journal of Sport Behavior, 26, 298-319

Wilmore, J. H.  (2003).  Aerobic exercise and endurance. Physician and Sports Medicine, 31, 45-51.

Penhollow, T. M. & Young, M. (2004). Sexual desirability and sexual performance: Does exercise and fitness really matter? Electronic Journal of Human Sexuality, 7, http://www.ejhs.org/tocv7.html.

Γιάννης Βλοντάκης - Από δημοσιεύση στο ηλεκτρονικό περιοδικό gorun.gr

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN