Αν η άσκηση ήταν χάπι θα ήταν το πιο διαδεδομένο φάρμακο στον κόσμο. Η σύνδεση της άσκησης με την καλή ψυχοσωματική υγεία είναι πλήρως τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες σε άπειρες έρευνες.

Η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να αλλάζει, η πλαστικότητα όπως λέγεται μέσω της άσκησης οφελείται στο μέγιστο.

Πολιτικές υγείας όπως η συνταγογράφηση της άσκησης, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η μείωση της παχυσαρκίας και του καπνίσματος θα πρέπει να εφαρμοστούν από την πολιτεία σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου ο ανθρώπινος πληθυσμός να αποκτήσει καλή ψυχοσωματική υγεία.

Ακόμη και ο όρος ψυχοσωματικός που επικρατεί από την μια δηλώνει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ σώματος και πνευματικής σκέψης και από την άλλη δηλώνει την αμηχανία της επιστήμης να εξηγήσει και να παρέμβει σε καταστάσεις που παραμένουν άγνωστοι οι μηχανισμοί τους.

Μια πολιτική τέτοια θα είχε πολλά περισσότερα οφέλη σε σχέση με την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων. ¨Όμως την σημερινή εποχή ο χώρος της υγείας κατευθύνεται από τα κέρδη και την οικονομοκεντρική προσέγγιση παρά την ανθρωποκεντρική.

Το αστικό περιβάλλον, η ηχορύπανση, η καθημερινή πίεση χρόνου, οι οικονομικές δυσκολίες χτυπάνε πλέον τις οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες με αποτέλεσμα την διαφυγή σε ανθυγιεινές συμπεριφορές(κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά). ¨όλα αυτά σε έναν άλλο φαύλο κύκλο κατάχρησης φαρμάκων για αδυνάτισμα, κατάθλιψη, καλύτερη μνήμη, χρόνιο πόνο κτλ.

Η επαφή με το σώμα όμως έχει αποκοπεί από τότε που κυριάρχησε ο δυτικός τρόπος ζωής. Το σώμα είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να ακολουθήσει και το μυαλό. Τα χέρια μαθαίνουν το κεφάλι. Έχουμε πάψει να ασχολούμαστε με το σώμα μας. Ο Καζαντζάκης έλεγε να φροντίζεις το σώμα σου σαν πολεμικό άτι.

Η άσκηση είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο τόσο για ην σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Προστατεύει από το στρες, δημιουργεί ευεξία και αίσθημα αυτοαποτελεσματικότητας, δίνοντας συνάμα την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.

Στην Αρχαία Ελλάδα η άθληση ήταν βασικό μάθημα στην εκπαίδευση των νεών και καλύπτε μεγαλο κομμάτι της αγωγής.

Είναι δωρεάν ή κοστίζει πολύ λιγότερο από μια χρόνια ψυχική ή σωματική νόσο, δεν έχει παρενέργειες, φυσικά πάντα με τους περιορισμούς του καθενός .

Ας την δοκιμάσουμε.

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN