Το αεροπλάνο έχει γίνει πλέον ένα αναγκαίο μέσο μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη η φύση μας και οι βιολογικές μας ικανότητες δεν μας έχουν προικοδοτήσει με καμία ελάχιστη ικανότητα να πετάμε, όπως για παράδειγμα η ικανότητα μας να κολυμπάμε. Εξελικτικά λοιπόν το αεροπλάνο είναι το  κατεξοχήν  παραφύσιν  τεχνολογικό επίτευγμα και η αίσθηση του να ίπτασαι αποτελεί  μια ανησυχητική εμπειρία μέχρι μια τραυματική εμπειρία.

Yπολογίζεται  πως πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού κάποια στιγμή  παρουσιάζει την φοβία, ενώ ένα 20 με 30% του πληθυσμού παρουσιάζει σχετικά συμπτώματα χωρίς να πληρεί  τα κριτήρια της διαταραχής.

Ο άνθρωπος που παρουσιάζει την συγκεκριμένη δυσκολία εμφανίζει σωματικά συμπτώματα άγχους (ζαλάδα, ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια) και είτε αποφεύγει πλέον τα αεροπλάνα ,είτε  υπομένει την κατάσταση με έντονα συμπτώματα και πολλές φορές με προσπάθεια αυτοθεραπείας μέσω αλκοόλ, αγχολυτικών κτλ.

Οι φόβοι στην συγκεκριμένη φοβία ποικίλουν με την έννοια πως μπορεί να μην είναι αυτό καθαυτό το αεροπλάνο ως μέσον. Αν είναι κάτι τέτοιο μιλάμε για τυπική αεροπλανοφοβία. Αν όμως ο φόβος φορά κυρίως το ύψος  ή τον κλειστό χωρο της καμπίνας ή ακόμα την αδυναμία του ατόμου να μπορέσει να διαφύγει τότε πιθανά εμπλέκονται και αγοραφοβικά συμπτώματα ή κλειστοφοβικά που αλληλοκαλύπτονται με την φοβία του αεροπλάνου σε ένα οργανωμένο σύνδρομο.

Η αποφυγή είναι το κύριο χαρακτηριστικό των φοβιών μας. Είτε κάποιος όπως αναφέρθηκε αποφεύγει πλήρως τις πτήσεις, είτε μερικώς που σημαίνει πως μπορεί να επιλέγει συγκεκριμένη θέση στο αεροπλάνο, να μελετάει τον καιρό μέρες πριν την πτήση να κάνει χρήση αγχολυτικών, να μελετάει στατιστικά πτήσεων και πολλά άλλα.

Θεραπεία

Σκοπός της θεραπείας είναι το άτομο να σταματήσει να εκτελεί τις συμπεριφορές ασφάλειας και αποφυγής.

Σταδιακά εκτίθεται στο ερέθισμα που τον φοβίζει ξεκινώντας με έκθεση,μέσω φωτογραφιών και βίντεο πτήσεων επίσης με έκθεση σε virtual reality πτήσεων.  Αργότερα το άτομο τίθεται δια ζώσης  ξεκινώντας για παράδειγμα στο να παραμένει στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου μέχρι να πέσει το άγχος του. Πολλές εταιρίες στο εξωτερικό κατά  καιρούς χρησιμοποιούν προγράμματα και ειδικές πτήσεις για την καταπολέμηση της φοβίας. Επίσης τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν τον πάσχοντα να προσεγγίσει το αεροπλάνο ενώ η αποκαταστροφοποίηση των αρνητικών σκέψεων που συνδέονται με αρνητικά σενάρια κατά την πτήση θα βοηθήσουν να μπορέσει το άτομο να ταξιδέψει

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN