Κλείσε Ραντεβού


Αν αναρωτιέσαι μήπως παρουσιάζεις κατάθλιψη ρίξε μια ματιά στα παρακάτω:

  • Καταθλιπτική διάθεση το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν καθημερινά
  • Σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος και της ικανοποίησης του λαμβάνει το άτομο από τις καθημερινές δραστηριοτητες το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
  • Μειωμένη ορεξη
  • Δυσκολίες στον ύπνο
  • Διέγερση νευρικότητα ή κατάπτωση
  • Κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας σχεδόν κάθε μέρα
  • Αισθήματα αναξιότητας η υπεβρολικής ενοχής σχεδόν κάθε μέρα
  • Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, στη σκέψη, στη συγκέντρωση σχεδόν κάθε μέρα
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου (όχι απλά φόβος θανάτου), επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός

Αν έχεις 5 από τα παραπάνω συμπτωματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες τότε πληρεςί τα κριτήρια για διάγνωση κατάθλιψης. Εννοείται πως τα συμπτωματα αυτά δεν συμβαίνουν μετά από την απωλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου γιατί τότε μιλάμε για πένθος.

Η κατάθλιψη αποτελετί ην σύγχρονη μάστιγα των ψυχολογικών δυσκολιών. Το κόστος για το άτομο είναι μεγάλο και σε συνδυασμό με τον φόβο του στίγματος πολλές φορές οι ασθενείς δεν κινητοποιούνται να εμπλακούν σε θεραπεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η κατάθλιψη δεν πρέπει να μπερδέυεται με την στεναχώρια, λύπη. Όλοι έχουμε τις μαύρες μας και τις άσχημες μέρες. Όμως αν το συναίσθημα αυτό επιμένει κι η έλλειψη όρεξης και διάθεσης παραμένει σχεδόν όλη μέρα για καποιο διάστημα τότε καλό είναι να ενεργοποιηθούμε

Αντιμετώπιση

Η Συμπεριφορική Ενεργοποίηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Το άτομο ενθαρρύνεται να διεκπεραιώσει μια σειρά δραστηριοτήτων που έχει συμφωνήσει με το θεραπευτή του να κάνει μέσα στη μέρα. Αυτές μπορεί να έιναι από το να στρώσει το κρεβάτι του μέχρι να πάει σε μια συναυλία. Επίσης η διερεύνηση των δεισλειτουργικών σκέψεων που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα διερευνώνται και αμφισβητούνται και τελικά αντικαθιστούνται απο ρεαλιστικές σκέψεις και όχι συναισθηματικά φορτισμένες.Η φυσική δραστηριότητα και η ευεργετική της δράση στην ανάταση του συναισθήματος είναι αναμφισβήτητη και αποτελεί μέρος της θεραπείας. Επίπρόσθετα η αυξηση των ευχάριστων δραστηριοτήτων, η κοινωνική εμπλοκή και η τήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας ώστε να μην λιμνάζει ο ασθενής στη δυσφορική του διάθεση προτείνονται και μπαινουν στην θεραπευτική ατζέντα. Όλα τα ανωτέρω πάντα με το ρυθμό και το δυναμικό του εκάστοτε ατόμου. Ποτέ δεν πιέζεται να κάνει κάτι πολύ πανω από τις δυνάμεις του γιατί θα φέρουμε αντίθετο αποτέλεσμα. Θα νοιώσει περισσότετερο ανήμπορος και ανικάνος ,γεγονός που θα τραυματίσει τον ίδιο και τη θεραπευτική σχέση. "Τρώγωντας έρχεται η όρεξη" λέει και ο θυμόσοφος λαός και κάτι ξέρει.

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN