Κλείσε Ραντεβού


Βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι έντονος και επίμονος φόβος του ατόμου σε κοινωνικές καταστάσεις που πιθανά να χρειαστεί να επιτελέσει κάτι, να κριθεί ή να επικοινώνήσει με αλλους. Το άγχος πολλές φορές εκφραζεται με σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο, κοκκίνισμα, δυσκολία στην ομιλία. Η τριάδα του προβλήματος έχεις ως έξής:

Φόβος πως τα σωματικά του συμπτωματα θα έιναι ορατα στους αλλους , πως θα έχεις πολύ άσχημη επίδοση και έτσι θα νοιώσει αμήχανα, ντροπιαστικά και θα κριθεί πολύ αρνητικά.

Απόφυγες

  • Να μιλήσει δημόσια
  • Να φάει μπροστά σε άλλους ή να πιεί
  • Να γράψει μπροστά σε άλλους (υπογραφή, συμπληρωση εντύπων)
  • Να εκτεθεί σε άγνωστο κόσμο και να επικοινωνήσει (πάρτυ, γνωριμίες, νεες συνεργασίες)

Λειτουργική έκπτωση. Ο άνθρωπος με αυτή τη δυσκολία περιορίζει λίγο ή πολύ ανάλογα με την βαρύτητα τη ζώή του. Άλλοι χάνουν ευκαιρίες επαγγελματικές επειδή αποφεύγουν τη συνέντευξη, ή δυσκολεύονται να φλερτάρουν, να παραγγείλουν τηλεφωνικά και να πάνε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Η γκαμα βαρύτητας ποικιλει.


Σημαντικό

Να μην μπερδέυεται η συστολή ή ντροπή με την κοινωνική φοβία. Η συστολή αποτελεί ένα προσωπικό γνώρισμα που όμως δεν μπλοκάρει το άτομο στην εξέλιξή του. Τα ντροπαλά άτομα δεν θα  αποφύγουν.

Η βαρύτητα της Κοινωνική Φοβίας ποικίλει σημαντικά. Αλλος έχει δυσκολία στην δημόσια ομιλία αλλά κανένα πρόβλημα στο να γνωρίσει κόσμο σε ένα πάρτυ ή να γράψει δημόσια.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της Διαταραχής γίνεται με την διαδικασία σταδιακής έκθεσης του ατόμου σε αυτό που φοβάται, αφού πρώτα έχει συμφωνηθεί από κοινού με τον θεραπευτή μία λίστα με τα προβλήματα, ξεκινώντας από τα πιό εύκολα στα πιό δύσκολα. Επίσης η καταγραφή των αρνητικών καταστροφικών σκέψεων βοηθάει το άτομο να αναγνωρίσει το υπερβολικό του φόβου του και να "διορθώσει" την καταστροφολογική ερμηνεία των αποτελεσμάτων μιας κοινωνικής έκθεσης.

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN