Ο « απάνθρωπος» σύγχρονος τρόπος ζωής μέσα σε αφύσικα τεχνητά περιβάλλοντα, η ανεργία και η οικονομική πίεση, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, η μη επαφή με τη φύση καθώς και ο πάσης φύσης κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη ατομικού χρόνου και οι κάθε είδους προσωπικές ματαιώσεις αποτελούν τη σημερινή εποχή από τους πιο επιβαρυντικoύς παράγοντες για την ψυχική μας υγεία. Σε αυτά προστίθενται η κάθε είδους απώλεια, η απουσία νοήματος, ο φόβος του θανάτου και η μοναξιά σαν την «ιερή» τετράδα του ανθρώπινου υποφέρειν. Τέλος οι προσωπικές εμπειρίες μάθησης και η ατομική βιολογική-γονιδιακή μοναδικότητα  του καθενός συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της ψυχοπαθολογίας και αποτελούν παράγοντες που οδηγούν το άτομο στην πόρτα ενός ειδικού ψυχικής υγείας

Η επίσκεψη στο γραφείο ενός ειδικού ψυχικής υγείας αποτελεί πολλές φορές μια απόφαση που περνάει από αρκετές δυσκολίες. Ο φόβος του αγνώστου, η «ρετσινιά» του ψυχικά πάσχοντα, η πληθώρα επιλογών, οι οικονομικές συνθήκες και η ελλιπής πληροφόρηση είναι μερικούς από τους λόγους που καθιστούν την πρώτη αυτή επίσκεψη απραγματοποίητη. Αν προστεθεί και η προηγούμενη αρνητική εμπειρία από παλιότερη συνεργασία με ειδικό σε όσους έχουν κάνει ήδη το πρώτο βήμα, τότε το πάζλ ολοκληρώνεται.

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια προσωπική επαφή του πελάτη με τον ειδικό. Μια μέθεξη μεταξύ δύο ατόμων που το ένα επικοινωνεί τις δυσκολίες του στο άλλο άτομο. Στο γραφείο μου ο πελάτης αποτελεί ισότιμο μέλος αυτής της δυάδας. Η αυθεντία και η παντοδυναμία δεν αποτελούν συστατικά της θεραπευτικής διαδικασίας. Η κατανόηση και η αποδοχή του πελάτη χωρίς επικριτικό ή διδακτικό στυλ είναι ο τρόπος που συντελείται αυτή η ψυχολογική επαφή. Το εργαλείο που χρησιμοποιώ για να βοηθήσω εκείνη ή εκείνον που θα ζητήσει την βοήθειά μου ονομάζεται Θεραπεία Συμπεριφοράς εμπλουτισμένη με τις παρεμβάσεις της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας. Πρόκειται για εμπειρικά και ερευνητικά τεκμηριωμένη σχετικά σύντομη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι εκείνος του παθητικού δέκτη, ούτε του παθητικού πομπού του πελάτη. Αποτελεί μια συνεργατική προσπάθεια, δομημένη και κατευθυνόμενη. Πάντα λαμβάνονται υπόψιν οι προσωπικές ανάγκες και δυνατότητες του πελάτη με σκοπό ο ίδιος ο θεραπευόμενος να αποκτήσει εκείνος τα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίζει σαν «ειδικός» του εαυτού του τις δυσκολίες.

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN