Πόση ώρα διαρκεί η ψυχοθεραπεία και πόσο συχνά χρειάζεται να γίνεται;
Η διάρκεια της συνεδρίας είναι κατα μέσο όρο 50΄ με μια ώρα. Κατά τη λήψη ιστορικού στις αρχικές συνεδρίες πιθανά να υπερβεί το χρόνο αυτό. Κατά περίπτωση σε κάθε συνεδρία ο χρόνος προσαρμόζεται ώστε να είναι ικανός για να καλύψει τις θεραπευτικές ανάγκες και όχι μοχλός πίεσης της θεραπευτικής διαδικασίας.
Συνήθως μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Υπάρχουν και θεραπευτικά σχήματα που η επικοινωνία γίνεται δύο φορές την εβδομαδα αναλόγα την βαρύτητα της διαταραχής αλλά και τις επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.
Είναι αποτελεσματική η συγκεκριμένη ψυχοθεραπεία;
Η Θεραπεία Συμπεριφοράς και η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι καλά τεκμηριωμένες ψυχοθεραπείες με ευρεία γκάμα εφαρμογής. Τα αποτελέσματα τους είναι επαληθεύσιμα και μετρήσιμα και μάλιστα υπερέχουν σε πολλές περιπτώσεις των φαρμάκων.
Ειδικότερα η εφαρμογή τους σε Διαταραχές του Άγχους, στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, σε Διαταραχές Παρορμήσεων και γενικότερα σε ασθένειες που το βιολογικό υπόβαθρο δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί αποτελούν θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής. Οι λεγόμενες «λειτουργικές» ασθένειες που μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι καταθλιπτικές διαταραχές ( πάρα το όποιο βιολογικό τους υπόβαθρο) απαντούν πολύ καλά στις ΓνωσιακοΣυμπεριφορικές Θεραπείες αλλάζοντας την παθολογική λειτουρικότητα που συντηρεί το πρόβλημα. Είτε μέσω αλλαγής της συμπεριφοράς είτε μέσω αλλαγής της δυσλειτουργικής σκέψης
Ακόμα και σε ασθένειες με βιολογικό υπόβαθρο (πχ Σχιζοφρένεια) η ΓΣΘ έχει εφαρμογή τόσο στην πρόληληψη της υποτροπής, όσο και σε πιο ενεργά σταδια της θεραπείας, καθώς και εκπαίδευση των οικογενειών πασχόντων στην καθημερινή διαχείριση του ατόμου.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς οδηγεί σε αλλαγή τρόπου σκέψης καθώς νέες ανταμοιβές και ενισχύσεις τροφοδοτούν την κάθε επιτυχημένη συμπεριφορά. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου προσαρμόζεται αναλόγως στις νέες αυτές πληροφορίες. Νεα νευρωνικά κυκλώματα δημιουργούνται και άλλα που υπερλειτουργούσαν ατονούν.
Πρέπει να κάνω χρόνια ψυχοθεραπεία για να βοηθηθώ;
Η Θεραπεία Συμπεριφοράς και οι περί αυτής συγγενείς θεραπείες είναι σύντομες, στοχοκατευθυνόμενες θεραπείες στο πρόβλημα. Επικεντρώνονται στο εδώ και τώρα και η αναδρομή παιδικών άλυτων συμπλεγμάτων καταναλώνουν λίγο χρόνο στη θεραπευτική διαδικασία και αν κρίνεται απαραίτητο. Η κοινή λογική αποτελεί το κύριο συστατικό (κανείς για παράδειγμα δεν μαθαίνει να οδηγάει λύνοντας σταυρόλεξα) και η βιωματική εμπειρία το εργαλείο μάθησης. Ο μέσος όρος των θεραπευτικών συνεδριών που η ΓΣΘ φαίνεται να «δουλεύει» ειναι περίπου 8. Φυσικά η φύση του προβλήματος και οι ιδιαιτερες ατομικές και κοινωνικές αποχρώσεις του κάθε ατόμου εύκολα καθιστούν κατανοήτο πως ο παραπάνω αριθμός είναι ανδεικτικός.
Εξάλλου μάγοι δεν είμαστε και οι μαγικές λύσεις να αναζητηθούν μακριά από μας..
Η Ψυχοθεραπεία είναι Ψυχανάλυση;
Η αναπαράσταση που έχουμε για το πλαίσιο της ψυχοθεραπείας πηγάζει από τον κινηματογράφο και την λογοτεχνία. Ο ξαπλωμένος στο ντιβάνι ασθενής μιλάει για τα παιδικά του χρόνια ενώ ο σιωπηλός σεβάσμιος θεραπευτής βρίσκεται πίσω του σιωπήλος καθισμένος στην πολυθρόνα του. Η ψυχανάλυση ήταν η πρώτη ψυχοθεραπευτική διαδικασία με τον πασίγνωστο πατέρα της Sigmud Freud. Aπό τότε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες και πολλές θεραπευτικές παρεμβασεις έχουν εμπλουτίσει το οπλοστάσιο της Ψυχοθεραπευτικής. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι και αυτή ένα είδος ψυχοθεραπείας όπως και η Ψυχανάλυση.
Ο φίλος μου, το παιδί μου, η γυναίκα μου χρειάζονται βοήθεια όμως δεν το παραδέχονται. Τι μπορώ να κάνω για να τους πείσω να έρθουν;
Καταρχάς σιγουρευτείτε πως το πρόβλημα που διακρίνετε είναι όντως υπαρκτό και δεν αποτελεί απλά μια προσαρμογή του ατόμου σε μια νέα κατάσταση ή μια εξελικτική του φάση.
Αν όντως χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική απάντηση. Η ερώτηση αυτή αποτελεί μια αγωνία που βαραίνει τους οικείους των ατόμων που χρήζουν βοήθειας και δεν έχει απαντήθει. Δεν υπάρχει ειδική λεκτική προσέγγιση στο να πεισθεί ο ασθενής για την βοήθεια που χρειάζεται. Σίγουρα ο θυμός, η πίεση και ο συναισθηματικός εκβιασμός δεν αποτελούν τρόπους που θα βοήθήσουν σε αυτή την κατέυθυνση.
Η σταθερή υπενθύμιση και η δημιουργία κλίματος κατανόησης θα βοηθήσουν περισσότερο. Ακόμη η παρουσίαση μιας επισκεψης στον ειδικό σαν ένα πείραμα που δεν έχει τίποτα να χάσει για μία φόρα, δημιουργεί λιγότερη πίεση και δέσμευση.
Το να εμπλέκεται κάποιος σε ψυχοθεραπεία όχι για τον εαυτό του αλλά για την κοινωνική πίεση της πρωτογενούς ομάδας που ανήκει και ζεί (οικογένεια, σχεση , παρέες) αποτελεί αρνητικό επιβαρυντικό παράγοντα επιτυχίας και ισχυρό παράγοντα πρόωρης διακοπής της συνεργασίας.