Κλείσε Ραντεβού


Η εφαρμογή Θεραπείας Συμπεριφοράς για την αλλαγή των αρνητικών τρόπων τρόπων επικοινωνίας του ζευγαριού σε συνδυασμό με Γνωσιακές παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει ο αρνητικός τρόπος σκέψης στους δύο συντρόφους αποτελούn τις κύριες τεχνικές της θεραπείας. H εξασφάλιση καλής θεραπευτικής σχέσης και με τα δύο μελη του ζευγαριού αποτελεί κλειδί σε μια πετυχημένη συνεργασία. Ο θεραπευτής αφού εντοπίσει το πρόβλημα και συμφωνήσουν όλοι σε αυτό προχωράει στην εκπαίδευση του ζευγαριού. Οι κύριοι άξονες παρέμβασης είναι:

Η αρχή της συνεργασίας. Κάθε μέλος αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη απέναντι στον άλλο και στη σχέση. Ετσι ενδιαφέρεται πρώτα για την δική του αλλαγή στη συμπεριφορα και δεν περιμένει από τον άλλο να αλλάξει πρώτος.

Η αύξηση των θετικών σε μια σχέση. Δίνεται έμφαση στα θετικά σημεία της σχέσης που πάντα υπάρχουν. Ορίζονται ασκήσεις για το σπίτι καθώς και «ημέρες φροντίδας» στις οποίες το κάθε μελος κάνει μικρά καθημερινα πράγματα που ευχαριστούν τον συντροφό του.

Εντοπισμός και αναγνώριση των αρνητικών μοτίβων στη σχέση. Συνηθως η αρνητική επικοινωνία ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο που κλιμακώνεται σε ένα τυπικό καβγά στο ζευγάρι. Παρατηρώντας και εντοπίζοντας αυτούς τους συγκεκριμένους αρνητικούς τρόπους επικοινωνίας μειώνεται η ένταση και βελτιώνεται η καθημερινή σχέση.

Εκπαίδευση στην επικοινωνία. Συνήθως τα ζευγάρια με δυσκολίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ή όταν επικοινωνούν δεν ακουν ο ένας τον άλλο. Η εκπαίδευση στην ενεργητική ακρόαση χωρις να διακόπτουμε, παίρνοντας ο καθενας με την σειρά του τη θέση του ομιλητή και του ακροάτη αποτελεί σημαντική δεξιότητα ορθής επικοινωνίας. Η βελτίωση σε αυτό τον τομέα οδηγεί σε σημαντικη βελτίωση της σχέσης συνολικά.

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN