Το άγιο δισκοπότηρο στην έρευνα για τη σωματική υγεία, αποτελεί η εύρεση – με τεκμηριωμένες μεθόδους – πρακτικών τρόπων που να επιτρέπουν στον καθημερινό μέσο άνθρωπο να αυτοδιαγιγνώσκει ή τουλάχιστον, να έχει ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας του.

Μια σχετικά πρόσφατη έρευνα από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα, ώστε ο καθένας να αξιολογήσει μόνος του, με ένα απλό τεστ, την εγκεφαλική του κατάσταση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνια εξέτασαν 1387 ενήλικα άτομα, μέσης ηλικίας 67 ετών και με μοιρασμένη αναλογία φύλων. Όλα τα άτομα της έρευνας εκτέλεσαν 2 φορές το τεστ (το λέω παρακάτω, μη βιάζεσαι) και κατόπιν εξετάστηκαν με μαγνητικό τομογράφο.

Το τεστ είναι το εξής λοιπόν:  Σήκω από την καρέκλα. Ναι, τώρα! Σήκωσε το ένα σου ποδαράκι και σχημάτισε γωνία με το γόνατο λυγισμένο. Το έκανες; Ωραία! Μείνε εκεί που είσαι για όσο περισσότερο μπορείς… Εντάξει, μην το παρακάνεις… Κάτσε τώρα να διαβάσεις τη συνέχεια.
Η έρευνα έδειξε άμεση συσχέτιση μεταξύ της ανικανότητας να σταθεί κάποιος για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και την ύπαρξη ιστικών αλλοιώσεων στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανότητα να στηριχτείς στο ένα πόδι είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου. Άτομα που έχουν χαμηλή επίδοση στην εν λόγω δοκιμασία, συνιστάται να λάβουν την απαραίτητη ιατρική προσοχή για πιθανή εγκεφαλική και νοητική δυσλειτουργία.

Για να γίνει πιο κατανοήτο, αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι πως η αστάθεια θέσης κατά τη δοκιμή αυτή, μπορεί να υποδηλώνει παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο και νοητική έκπτωση, ακόμα και σε άτομα που φαίνονται υγιή.
Τέτοιου είδους έρευνες καλό είναι να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό, στα πλαίσια της παροχής πληροφοριών για την υγεία και ευζωία. Από την άλλη όμως, η ανάγνωση αυτών των καθημερινών τεστ πρέπει να γίνεται με φειδώ, χωρίς υπερεκτίμηση ή υποτίμηση των αποτελεσμάτων τους. Ο εξειδικευμένος γιατρός είναι αυτός που θα δώσει με ασφάλεια την κλινική εικόνα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Okada Y, Ohara M, Tabara Y, et al. (2014). Association of Postural Instability With Asymptomatic Cerebrovascular Damage and Cognitive Decline. Stroke, Published online before print December 18, 2014.

Copyright © 2020 giannisvlontakis.gr.

Developed by Sphere Web Solutions.

LOGIN